Η ραγδαία εξέλιξη του κλάδου αυτού που πιστοποιήθηκε απο την ίδρυση πολλών Εθνικών Επιτροπών δικαιολογούσε τη δηµιουργία µιας αντίστοιχης διεθνούς επιστηµονικής ένωσης και της έγγραφης της ως µέλος στην I.U.G.S. µαζί µε τους υπόλοιπους κλάδους της Γεωλογίας. Το προσωρινό συµβούλιο που εξελέγει για να ιδρύσει την ∆ιεθνή ένωση, βλέπωντας τα αποτελέσµατα της έρευνας αυτής, έκανε σχεδιασµό για τη δηµιουργία καταστατικού και προγραµµατισµού δραστηριοτήτων. Μετά απο διαβουλεύσεις µε τις Εθνικές Επιτροπές Γεωλογικών Επιστηµών και µε τις ιδρυθήσες Εθνικές Ενώσεις Τεχνικής Γεωλογίας που είχαν γνωστοποιηθεί στο Συµβούλιο, Η ίδρυση της IAEG έγινε στο 22ο ∆ιεθνές Γεωλογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Νέο ∆ελχί το 1964. Η ιδέα προήρθε από τον A. Shadmon (Ισραήλ), ο οποίος συγκέντρωσε µια οµάδα εµπειρογνωµόνων, οι οποίοι είχαν εκπλαγεί απο την έλλειψη τοµέα Τεχνικής Γεωλογίας. Έτσι, διοργάνωσαν µια συνάντηση στις 16 ∆εκεµβρίου 1964 στο Νέο ∆ελχί µε σκοπό να ιδρύσουν την ∆ιεθνή Ένωση Τεχνικής Γεωλογίας. Η πρώτη πρόταση για την δηµιουργία της Ένωσης Τεχνικής Γεωλογίας παρουσιάστηκε στη συνάντηση που οργανώθηκε από το Συµβούλιο της ∆ιεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστηµών (I.U.G.S.) στις 19 ∆εκεµβρίου 1964. Το Συµβούλιο αποφάσισε να ιδρυθεί µια µικρή Επιτροπή για να διερευνήσει την επικάλυψη του αντικειµένου του πεδίου της Τεχνικής Γεωλογίας µε τα αντικείµενα των ήδη υπαρχουσών ∆ιεθνών Επιτροπών της Εδαφοµηχανικής και της Βραχοµηχανικής.
H Επιτροπή Τεχνικής Γεωλογίας της I.U.G.S. ιδρύθηκε στις 2 ∆εκεµβρίου 1964 µε την ακόλουθη σύνθεση: S. Shadmon (Ισραήλ), Πρόεδρος Καθ. L.M.C. Calembert (Βέλγιο) Γραµµάτεας C.W. Bain (Η.Π.Α.), Μέλη V.S. Krishnaswamy (Ινδία), Μέλη εκπρόσωποι από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η Επιτροπή είχε στόχο την παρουσίαση των συµπερασµάτων της στην Εκτελεστική Επιτροπή της I.U.G.S. τον Ιανουάριο του 1966. ∆εδοµένου ότι η απόφαση της I.U.G.S. αναβλήθηκε, υπήρχε η ανησυχία ότι η πρωτοβουλία για την έναρξη θα καθυστερούσε µέχρι το επόµενο ∆ιεθνές Γεωλογικό Συνέδριο, τέσσερα χρόνια αργότερα. Για το λόγο αυτό, οι εµπειρογνώµονες αποφάσισαν οµόφωνα στις 21.12.1964 στο Νέο ∆ελχί να δηµιουργήσουν την «∆ιεθνή Ένωση Τεχνικής Γεωλογίας». Ορίστηκε ένα προσωρινό συµβούλιο που θα ασκούσε τις αρχικές δραστηριότητες, µε Πρόεδρο τον S. Shadmon, Γραµµατέα τον Καθ. M. Arnould (Γαλλία) και µέλη αυτά της επιτροπής της I.U.G.S. καθώς και τον E. Beneo (Ιταλία), Καθ. K. Erguvanli (Τουρκία), Καθ. R.S. Mithal (Ινδία). Την ίδια ηµέρα, ο Γενικός Γραµµατέας της I.U.G.S., Καθ. W.P. Van Leckwijck ενηµερώθηκε επίσηµα για την ίδρυση της ∆ιεθνούς Ένωσης. Από τότε, η Επιτροπή της I.U.G.S. στην Τεχνική Γεωλογία ξεκίνησε µια έρευνα υπό τον Καθ. L.M.C. Calembert. Τα συµπεράσµατα που παρουσιάστηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της I.U.G.S. κατέδειξαν παρά τις αναπόφευκτες, αλλά επιθυµητές, επικαλύψεις µε την Εδαφοµηχανική, Βραχοµηχανική, Υδρογεωλογία, Επιστήµες Υλικών κ.α., ο πραγµατικός σκοπός της Τεχνικής Γεωλογίας δεν καλυπτόταν.
Το Συµβούλιο συναντήθηκε στο Παρίσι µεταξύ 9 και 12 Ιανουαρίου 1967 υπό την αιγίδα της UNESCO και υιοθέτησε το καταστατικό που ορίστηκε για έγκριση στην πρώτη γενική Συνέλευση της Ένωσης. Ταξινόµησε τις κύριες κατευθύνσεις της Τεχνικής Γεωλογίας σε πέντε βασικές κατηγορίες:
-Υλικά φυσικής προέλευσης για τις κατασκευές και τη βιοµηχανία.
-Σχέση µεταξύ της Γεωλογίας και τις Κατασκευές Μηχανικού.
Α) Γεωλογικοί κίνδυνοι: σεισµοί κατολισθήσεις και καθιζήσεις διάβρωση ποταµών, διάβρωση ακτών κλπ.
Β) Ιδιότητες των εδαφών και των πετρωµάτων και ο έλεγχος τους: στατικές και δυναµικές ιδιότητες, αντίδραση στην επίδραση του νερού και άλλων παραγόντων διαφοροποίησης συµπιεστότητα, αποστράγγιση, ενεµάτωση.
Γ) Προβλήµατα στις κατασκευές: δρόµοι, σήραγγες, φράγµατα, λατοµεία, λιµενικά έργα, αποστράγγιση, οικιστική ανάπτυξη. -Μέθοδοι διερεύνησης ∆ιατρήσεις, εκσκαφές, γεωφυσικές µέθοδοι, δειγµατοληψία και εκτέλεση δοκιµών, αξιολόγηση.
-Ειδικοί χάρτες που χρησιµοποιούνται στην Τεχνική Γεωλογία Γεωτεχνικοί χάρτες, χάρτες διάβρωσης κλπ.
-Τεκµηρίωση περιλαµβανοµένων και περιπτώσεις εφαρµογής Πληροφόρηση, οδηγίες και εκπαίδευση.
Η ∆ιεθνής Ένωση έγινε µέλος της I.U.G.S τον Ιανουάριο του 1967. Οι πρώτες επιστηµονικές δραστηριότητες της Ένωσης προέκυψαν το 1968: Συνάντηση στην Τσεχοσλοβακία µε θέµα: « Κουρτίνες τσιµεντενέσεων σε υδραυλικά έργα και στην κατασκευή υπόγειων τοίχων από σκυρόδεµα» Παράλληλα µε τις εργασίες του τοµέα 12 (Τεχνική Γεωλογία στο σχεδιασµό οικιστικής ανάπτυξης) του 23ου Γεωλογικού Συνεδρίου στην Πράγα, έγινε έκδοση ενός τόµου µε τα πρακτικά της Ένωσης. Η πρώτη γενική Συνέλευση της ∆ιεθνούς Ένωσης που έγινε στις 23 Αυγούστου 1968 στην Πράγα επικύρωσε το καταστατικό, εξέλεξε την Εκτελεστική Επιτροπή και αποφάσισε να δηµιουργήσει κάποιες Οµάδες Εργασίας και ανέθεσε στην επιτροπή να βρει µια λύση για την έκδοση περιοδικού. Το 1969, δύο οµάδες εργασίες ξεκίνησαν τις δραστηριότητες τους:
-Τεχνικογεωλογική Χαρτογράφηση µε υπεύθυνο τον Καθ. M. Matula (Μπρατισλάβα)
-Κατολισθήσεις και µετακινήσεις εδαφών µε υπεύθυνο τον J. Pasek (Πράγα)
Στην συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 6-7 Μαϊου 1969 στο Παρίσι (στην UNESCO), αποφασίστηκε η περιοδική έκδοση του επιστηµονικού δελτίου της ∆ιεθνούς Ένωσης (Bulletin). Το πρώτο τεύχος του δελτίου εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1970. Παρ’ ότι η ∆ιεθνής Ένωση IAEG ιδρύθηκε το 1964, η ανάπτυξη της άρχισε µετά την έρευνα που διέταξε η I.U.G.S, την ψήφιση του καταστατικού καθώς και την εγγραφή στην I.U.G.S τον Ιανουάριο του 1967. Η ∆ιεθνής Ένωση κάλεσε την δηµιουργία Εθνικών Επιτροπών Τεχνικής Γεωλογίας από τις χώρες που ήδη είχαν εµπειρία στο αντικείµενο της Τεχνικής Γεωλογίας, οι οποίες ανέρχονταν σε περισσότερες από σαράντα. Ένας από τους στόχους της ∆ιεθνούς Ένωσης ήταν η δηµιουργία και ανάπτυξη των Εθνικών Επιτροπών, η οποία θα προωθούσε την συνεργασία των χωρών µελών στην εξέλιξη της Τεχνικής Γεωλογίας διεθνώς. Οι πρώτες Εθνικές Επιτροπές που έγιναν µέλη στην IAEG (µέχρι το 1970) ήταν από τις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Βραζιλία, Τσεχοσλοβακία, Φινλανδία, Γαλλία, Γκάνα, Κίνα, Ισραήλ, Φιλιπίννες, Ισπανία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία και Γιουγκοσλαβία.
Σήμερα o κ. Βασίλειος Μαρίνος εκπροσωπεί απο τη θέση του αντιπροέδρου της IAEG και εκπροσώπου της Ευρώπης (2019-2012) την Ελληνική Επιτροπή Τεχνικής Γεωλογίας (ΕΕΤΓ).